Eet

Spelend leren over voeding, ademen en ontspannen met Anne.

Plantaardig

Eten is zo een persoonlijk, individueel en tegelijkertijd, cultureel, tijd en maatschappelijk gebonden. En voor de meeste van ons gewoon noodzakelijk. We horen in de media tegenstrijdige berichten, over wat gezonde voeding is. De meeste wetenschappers erover eens: meer ‘groen’ in je dieet doet wonderen. Met ‘groen’ bedoel ik al het eetbare plantaardige voedsel wat moeder aarde ons in overvloed te bieden heeft.  Fruit, planten, noten, zaden, knollen. Er is zoveel keus.

Ik wil je inspireren, met mijn kennis en creativiteit om vaker plantaardig te eten. En het liefst ook gluten, soja en suiker vrij. Omdat ik weet dat het kan. Dat je een gezond, gespierd, ontstekingsvrij lichaam kan hebben zonder in te leveren op de smaak ervaring of voldoening. Voor meer energie, een betere huid, beter microbioom, minder stress, heldere gedachten en voor een blije wereld voor mens en dier.

Ik ben zelf al sinds mijn 15e aan het experimenteren met voeding. Het was de tijd van de skinny super modellen. Ik was altijs al een beetje stevig vergeleken met mijn super slanke klasgenoten. Ik volgde geen diëten of hypes maar gebruikte mijn common sense over wat ik dacht dat gezond was. Het gewone ‘Hollandse dieet’. Zoals het voedingscentrum het voorschrijft. Bruinbrood, melk, kaas, aardappelen, groente, en een stukje vlees, je kent het wel. Snoep, snacks en frisdrank met mate want dat maakt je dik. Ik at jaren lang een paar bananen en een sinaasappel in de ochtend, totdat ik in een krant had gelezen dat dat erg slecht voor je is. Wat complete onzin is natuurlijk. Informatie over gezonde voeding was nog niet zo toegangelijk  als nu en de de tijdsgeest hielp ook nog niet mee.  Tien jaar lang ging erg goed op het normale eten en was er geen reden om verder rond te kijken.

Het "nieuwe" eten

 Rond mijn 28e was ik ondanks fanatiek sporten toch wel een kilo of acht zwaarder dan een paar jaar daarvoor. Ik kwam via de sportschool in contact met een orthomoleculair therapeut en zij introduceerde mij een hele nieuwe kijk op voeding. Alles wat door mij eerst gewoon gezond geacht werd, bleek net even anders in elkaar te zitten dan ik had aangenomen. Deze periode was het begin van het ‘anders’ eten. Minder zuivel, alleen volkoren producten, minimaal 400 gram groente per dag, veel meer (plantaardige) eiwitten en absoluut geen bewerkte suiker. In het begin was het nogal een omslag. Lichamelijk was ik na een paar dagen eraan gewend, maar geestelijk was het een puzzel en  lange zoektocht, ondanks dat ik hier een ’talent’ voor bleek te hebben. Ik begrijp  heel goed dat mensen niet van de ene op de andere dag veranderen en al helemaal niet als het om hun voeding gaat.

De omslag kan voor de ene persoon heel snel zijn en een ander doet het in kleine stapjes. Jarenlang heb ik ‘anders’ gegeten, het is zelfs normaal geworden. Ook begon ik meer en meer vegetarisch te eten. Ik wilde niet meer meedoen aan de bio-industrie, maar echt consequent hierin was ik niet. Ik kocht zelf geen vlees meer, maar werd in mijn omgeving nog vaak genoeg uitgenodigd om wel vlees te eten. Mijn reden om te stoppen met eten van vlees was toen nog niet heel duidelijk. Vegans vond ik nog te extreem. Ik begreep toen gewoon nog niet zo goed waarom zuivel en eieren dierenleed veroorzaken. Nu wel. 

Eten naar je anatomie

De laatste jaren eet ik voornamelijk plantaardig, al noem ik mezelf geen vegan, soms ben ik heel strikt en soms iets minder strikt. Daar ben ik, mijn lichaam en mijn mind, tevreden mee. 

De laatste maanden ben ik begonnen met een nieuw experiment. Voornamelijk heel veel fruit aangevuld met planten noten en zaden. Omdat ik ben gaan geloven dat ons lichaam anatomisch daarvoor gemaakt is, in ieder geval mijn lichaam,  volgens het human design systeem. Om over te stappen naar dit laatste experiment heeft bij mij een jaar geduurd. Ik moest veel conditionering loslaten. Ik voel me echt energieker, en helderder in mijn hoofd. 

 Bewustwording van je gedachtepatronen en conditioneringen zijn een belangrijk proces in het veranderen van je eetpatroon en ander gedrag.

Wat is jouw reden om meer groen op het menu te zetten?

Wat jouw reden ook is, meer groen in je voeding zal op al deze vlakken bijdragen aan een betere gezondheid voor jou en de wereld!

Veganistische catering op retreats

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore…

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Selecteer een geldig formulier