Bieten Pinda spread
Hier is een recept voor een heerlijke bieten spread met rauwe bieten, komijnzaad, citroenschil en -sap, tahin, zout en peper:
Bieten pinda spread Ingrediënten:
- 2 middelgrote rauwe bieten, geschild en in blokjes gesneden
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- Zest van 1 citroen (geraspte schil)
- Sap van 1 citroen
- 2 eetlepels tahin (sesampasta)
- Zout en peper naar smaak
- Extra vierge olijfolie (optioneel, voor serveren)
- Verse peterselie of korianderblaadjes voor garnering (optioneel)
Bieten pinda spread Instructies:
- Schil de bieten grondig en snijd ze in blokjes. Je kunt rubberen handschoenen dragen om te voorkomen dat je handen rood worden van de bieten, dat bedenk ik zelf altijd pas als mijn handen de hele dag rood gekleurd zijn.
- Doe de bieten in een ovenschaal met het komijnzaad, zout en peper en olijfolie. Zet ze in de voorverwarmde oven op 180 graden. De nieten moeten er lang in. Zo tussen de 30 minuten en een uur. Als de bieten gaar zijn, ze zijn zacht en beginnen een bruin korstje te krijgen, doe je de pinda’s erbij en nog 5 minuten in de oven. Je kan de pinda’s in dit recept ook vervangen door walnoten of amandelen.
- Als de bieten zijn afgekoeld, doe je ze in een keukenmachine of blender. Voeg, citroenzest en citroensap en tahin toe.
- Mix alle ingrediënten tot een spread. Als de textuur te dik is, kun je een beetje water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de bieten spread en pas de smaak aan door meer zout, peper, citroensap of tahin toe te voegen, afhankelijk van je voorkeur.
- Schep de bieten spread in een serveerschaal. Als je wilt, kun je een scheutje extra vierge olijfolie over de spread gieten voor extra smaak en glans.
- Garneer met verse peterselie of korianderblaadjes voor een vleugje kleur en extra smaak.
- Serveer de bieten spread met vers brood, crackers, groentesticks, of gebruik het als een smakelijke spread voor sandwiches of wraps.