Spelend leren over gezonde voeding
Gezonde en leuke recepten voor jong & oudBekijk de recepten

Ow ow ow wat was het lekker weer de afgelopen dagen. Kort lontje? Vermoeid? Zin in suiker? Echt nergens last van. De warmte van de zon maakt mij echt instant gelukkig.
Het enige waar ik dan wel last van had was de onrust om toch liever naar buiten te gaan ipv van het nodige werk te verrichten. Zo ook nu. Ik moet nog  van alles. Mailen, plannen schrijven voor Buro Broccoli, acquisitie doen, wachten op client.
Eigen baas zijn, vergt wel wat discipline. De ene hersencel roept constant: “Het is mooi weer geniet, ga lekker op een terrasje een munt thee drinken met de nieuwe Red of Marie Claire.” en de andere hersencel, die pas echt het laatste jaar meer en meer de overhand heeft roept: “Nee, de kinderen zijn nu onder gebracht, nu kan je werken, er komen nog meer mooie dagen”
Straks heb ik pauze en dan ga ik zeker even naar buiten, krijgen ze allebei hun zin.

IMG_0066

Ik heb binnenkort een lezing op de Leonardo da Vinci school en ben bezig met een heel mooie presentatie. Heel leuk om aan te werken.
Het is nu half maart. In Januari ben ik begonnen met Burobroccoli en het begint te lopen. Ik heb nieuwe cliënten gecoacht, mensen weten me te vinden op mijn website www.burobroccoli.nl 
Ik werd gebeld door AT5 dat ze mijn blog over superfoods hadden gelezen en wat mijn mening was over het standpunt van het voedingscentrum. Dat kunnen jullie wel raden natuurlijk. Het is absurt dat zo een belangrijke instantie het gebruik van superfoods afkeurt maar wel E-nummers aanprijst.

De samenwerking met GMB-coaches ontwikkelt zich, en we hebben samen de eerste coaches workshop achter de rug. Zie de website www.gmbcoaches.nl/CoachAnne/index.html. Wisten jullie al dat ik ook online voedingsadvies geef? Je houdt een voedingsdagboek bij waarop ik je elke week zal coachen. Je krijgt interessant tips en trucs en je zal resultaat boeken. Dit is ideaal voor mensen die druk zijn en geen tijd hebben om een afspraak te maken. Of diegene die wel advies willen maar een kleine beurs hebben. Kijk hier voor de prijzen.

Terug naar het lekkere weer. Waarom wordt iedereen toch zo gelukkig van mooi weer? Er zijn meerdere redenen. Door het lengen van de dagen en het felle zonlicht dat door je ogen komt, maken je hersenen hormonen aan waardoor je je happy gaat voelen.
Je huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D komt nauwelijks voor  in natuurlijke voeding. Alleen vette vissen die plankton gegeten hebben bevatten een geringe hoeveelheid vitamine D. In margarine stoppen ze wel vitamine D, ik raad je aan om die troep niet te eten.
Mijn dokter vertelde mij vroeger altijd dat je genoeg vit D aanmaakt als je het hele jaar een half uurtje per dag buiten bent. In de winter, begin lente en de herfst is de zon helaas nog niet zo sterk om genoeg D aan maken.

Nu blijkt keer op keer dat de meeste mensen een vitamine D tekort hebben. Daar zijn verschillende redenen voor. We komen eigenlijk helemaal niet zo heel vaak buiten op de momenten dat de zon goed schijnt, want we hebben een baan. En die is meestal binnen. En door het raam telt jammer genoeg niet.
Daarnaast smeren we op de dagen dat wel wel volop in de zon zitten ons in met zonnebrand crème. Het liefst factor 50. En dan wordt het zonlicht geblokkeerd, en kan de huid geen D aanmaken.
Laat een bloedtest doen bij je huisarts en vraag naar de waardes van je vit D status.
Tussen de 50 en 150 is goed volgens de artsen. Als jij een waarde van 52 hebt, zeggen de artsen dat je geen tekort hebt. Dit ligt op het randje dus de klachten kunnen daar wel degelijk vandaan komen. Als je waarde onder de 50 ligt, heb je zeker een tekort aan vitamine D.

Wie hebben baat bij Vitamine D suppletie?
-Iedereen! Mensen met blond haar, die werkeloos zijn en vaak in het park hangen hebben kans dat ze genoeg vitamine D hebben aangemaakt. Of als je een lichte huidskleur hebt en in de wintermaanden in een tropisch land hebt vertoefd en je niet heb t vol gesmeerd met zonnebrand.
-Moslima’s. Door de hoofddoek en bedekte kleding wordt vit D niet aangemaakt.
-Mensen met donkere huidskleur hebben meer zonlicht nodig om dezelfde hoeveelheid vit D aan te maken.
-Mensen die veel zonnebrand crème gebruiken, of nooit in de zon komen door bijv werk.
-Baby’s en kinderen. Het advies is tot 4 jaar. Mijn advies is tot hun 18e en daarna mogen ze het zelf bepalen. Kan zijn dat je dan ook minder last hebt van puber verschijnselen, maar dat schrijf ik nu heel impulsief.
-Zwangeren vrouwen
-Ouderen boven de 55 jaar

Het drinken van veel alcohol verstoort het vitamine D metabolisme met als gevolg tekorten.
Overgewicht zorgt voor lagere bloedwaarden vitamine D. Vitamine D wordt opgeslagen in vet en bij overgewicht is direct minder voorhanden.
Steeds meer gebruik van bepaalde medicijnen (zoals statines, corticosteroïden e.a.) doen de bloedwaarden vitamine D duidelijk tot fors verlagen.
Iedereen aan de vitamine D!

Vitamine D is heel belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties:
-Opbouw van gezonde botten
-Reguleren van calcium
-Reguleren van insuline productie
-Reguleren van de hormoonhuishouding (overgewicht, huidproblemen, menstruatieproblemen, neerslachtigheid en vermoeidheid)
-Er bestaat een relatie tussen tekort aan vit D en MS, artrose, reumatoïde artritis, diabetes, verschillende soorten kanker waaronder huidkanker, hart- en vaatziekten, depressie, een gezond gebit, PMS,een beter geheugen en betere knijpkracht (voor ouderen), zwangerschapsvergiftiging, lage rugpijn, ademhalingsproblemen, griep en tuberculose.

Vitamine D stapelt zich op in je lever en een te hoge dosis is schadelijk. Wees nu niet gelijk alert en bang. De kans dat je teveel vit D binnenkrijgt via je voeding en suppletie is klein. Je moet namelijk elke dag 50 x de ADH dosis binnen krijgen voor een paar weken wil je een teveel aan vit D opslaan in je lever. En als je suppleert en je zit onverhoopt toch een halve dag in de felle zon in je bikini in juni zonder zonnebrand, dan is je lichaam weer slim genoeg om niet teveel D aan te maken.

Bij deze blog hoort ook weer een recept:

Happy D salade

IMG_0047

1 halve gestoomde makreel van de visboer
(Makreel is dus een van die vissen met grote hoeveelheid vit D. Daarnaast bevat het ook omega 3, dat goed werkt op de hersenen)

halve selderie stengel

1/4 appel in dunne schijfjes
Stukje courgette
1 schijfje zoete aardappel
Handje veldsla
1 eetlepel hennepzaadjes  (Hennepzaad bestaat voor 2/3 deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. En het Bevat ALA voorloper van omega 3 en tryptofaan voorloper van Serotonine voor beetje happy toughts)
Beetje gesneden prei zowel groene als witte kant
vers gemalen peper

Alle ingrediënten op een bordje. De sterretjes heb ik uitgedrukt met koek vormpjes. Nova vond het heel leuk. Jammer dat ze er verder niet in trapte.

Voor de dressing: 

 1 El olijfolie
1 citroen
1 El kikkoman of tamari soyasaus
1 teentje knoflook
1 stukje gember

IMG_0070

Fijne lente!
Beetje koriander poeder

Doe alle ingrediënten van de dressing bij elkaar en mix het met de staafmixer. Ik gebruik altijd net iets meer ingrediënten en bewaar (ongeveer 4 dagen en dan is hij op) de dressing in een glazen fles in de koelkast.Doe ook een workshop!

Meer info
Laatste blogs
 •  
  Zeewier wraps

  De laatste dag van dit schooljaar, zat ik met een paar moeders bij het pierenbadje. (in het vondelpark red.) Het waren de moeders van jongens uit Nova haar klas. Nova houd niet van jongens. Zegt ze. Nova speelt alleen maar met meisjes, en ik vooralsnog alleen maar met de moeders

  Read More...

 •  
  In balans-uit balans

  De balans is kwijt. Iets is natuurlijk pas kwijt als je het ooit in je bezit had. En misschien schort het daar wel aan. De balans is zoek, maar bij nadere inventarisatie van mijn verleden kan ik u mededelen dat de balans nooit aanwezig is geweest.

  Read More...

Schrijf je in voor een workshop! Meer info