Spelend leren over gezonde voeding
Gezonde en leuke recepten voor jong & oudBekijk de recepten

Deze week ben ik druk geweest met een aantal projecten die al weken door mijn hoofd spookten, en die door de werkzaamheden voor Buro Broccoli niet tot uiting kwamen. Een van de projecten is het maken van een een makkelijke moestuin.(www.makkelijkmoestuin.nl) En omdat ik het zo duurzaam  mogelijk wil doen had ik besloten om de bakken voor op mijn 7x 1 meter balkon te maken van pallets. Binnen no time had ik 3 pallets verzameld. Als je er op let, kun je echt op elke hoek in Amsterdam een pallets vinden. Handel!

images

Afgelopen maandag heb ik staan zwoegen om die pallets uit elkaar te trekken met de koevoet. Deels gelukt, deels de decoupeerzaag er maar bij gepakt. Zo makkelijk is die makkelijke moestuin niet. Deze week hoop ik de eerste bakken in elkaar te schroeven. En dan toch wel voor het eind van de maand beginnen met zaaien. Ik verzin altijd wel weer iets dat me bezig houd. Ik hou jullie op de hoogte!

Het andere project is de grote schoonmaak slash opruim actie in mijn huis. Nu de zon zo vel schijnt, allemaal leuk en aardig, maar jeetje wat een berg stof. Schoonmaken, opruimen en weggooien. En omdat mijn huis eindelijk enigszins de status bereikt van hoe ik wil dat mijn huis eruit ziet (schoon, geordend, leeg en netjes), heb ik besloten dat ik ook zelf maar in de detox ga.
(Maak je geen illusies, alles wat ik van voren opruim is van achter alweer gesloopt door mijn lieve mopjes, hoe doen andere moeders dat?????)

IMG_0081

Natuurlijk eet ik heel clean. Geen pakjes, zakjes, e-nummers snackjes en snaai, weinig alcohol.
Maar eerlijk is eerlijk, laatst sprak iemand over een flexibele mindset. Nou, ik heb dus een heel flexibele mindset. Feestje, zonnetje, gelegenheid en huppakee een choco koekje/ taartje/ broodje zit er weer in.
De reden dat ik wil detoxen is dat ik even de teugels wil aanspannen, om vanavond eens niet te ontspannen met een stuk chocolade (ook al is hij 95 % puur). Beetje ontgiften en extra energie opdoen. En stiekem ook omdat ik over een maandje cellulitis vrij in mijn korte broek wil lopen. Is dat haalbaar?
Ja!
Over 4 dagen heb ik mijn zoet en choco verslaving uit mijn systeem. En voor de rest is het eigenlijk niet heel moeilijk. Ik ben namelijk al zo gewend om clean te eten.

Wat mag deze maand niet:

Even een maand lang geen brood, zuivel, geraffineerde suiker en zoetstoffen, geen vlees, minder ei (ik eet elke dag wel ei in een bepaalde vorm), geen alcohol
Persoonlijk kijk ik liever wat wel mag: groente, fruit, schapen of geiten kaas, noten en zaden, biologische gekweekte vis, peulvruchten en granen zoals quinoa. En nog belangrijker: veel water en kruiden thee.
Daar moet het echt wel mee lukken.
En de allergrootste uitdaging: Vroeg naar bed.!!!!!!!!!! 10 uur licht uit! Dat wordt wel moeilijk aangezien de avond MIJN tijd is. MIJN werk moment, MIJN ontspan moment, MIJN afspreek met vriendinnen tijd, MIJN ‘ik ben alleen maar Anne’ moment. Klinkt heel egoïstisch maar met twee lieve meisjes, twee katten en een man die thuis werkt heb ik die MIJN momenten echt heel hard nodig. En nu dus ook MIJN slaap moment!
Naast mijn normale supplementen dosis (multi, visolie, vit D, magnesium, en vit C en  E.) ga ik deze maand Selenium en Spirulina toevoegen. 

Selenium reinigt de lever. Men heeft ontdekt dat selenium, met name als het ingenomen wordt in combinatie met vitamine C, vitamine E en bètacaroteen, een krachtig werkt bij het remmen van chemische reacties in het lichaam die vrije radicalen produceren. De extra selenium die ik tot me ga nemen doe ik in de vorm van paranoten. Vijf tot zes noten zijn  echt genoeg; je komt dan aan de maximale toegestane hoeveelheid voor seleen.
Spirulina is een blauwwater alg. Het is de basis van onze voedselketen. De grote hoeveelheid proteïnen ondersteunen bij het opbouwen van spiermassa en fysieke kracht.
Fysiek neemt je energieniveau en uithoudingsvermogen toe. Je lichaam kan sneller herstellen. Het is goed voor de hersenen door de grote hoeveelheid proteïnen. Het versterkt je weerstand.
Ondersteunt de werking van nieren en lever bij het ontgiften van het lichaam, bijvoorbeeld van zware metalen.

Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden hoe de lente detox verloopt. 

Willen jullie ook graag detoxen? Of liever beginnen bij het begin, starten met gezonde voeding? Wil je een paar kilo kwijt? Of juist veel kilo’s? Spiermassa krijgen? Of gewoon inzicht naar een gezonder en bewuster eetpatroon voor je gezin?

Ik kan jullie daar bij helpen. Samen gaan we jou doel bepalen en resultaten boeken. In April heb ik tien plekken vrij voor online voedingsconsulten. Via voedingsdagboeken krijg je feedback op je voeding en leefstijl. Je krijgt opdrachten om je voedingspatroon te verbeteren en wekelijks nieuwe informatie. Het is bewezen dat je met de juiste begeleiding de beste resultaten boekt die blijvend zijn. Create your own lifestyle!

 IMG_0098

Detox Sapje 

ingrediënten voor zeker een liter. (manlief doet ook mee jeeh!) :

 

3 stengels snijbiet   veel ijzer en Het hoge aantal fytonutriënten in snijbietjes zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem als geheel maar het heeft nog een meer specifieke werking. Betalaïnen helpen het lichaam om te ontgiften; ze zijn detoxificatie bevorderend.
1/4 komkommer  De cucurbitacinen hebben een anti-kankerwerking, net als de lignanen in komkommer. De lignanen spelen een interessant één-tweetje met onze maagbacteriën.
2 kiwi’s  Heel veel vitamines waaronder ook vit E
1 appel met schil  In appels zit ook pectine, een stof die een reinigende werking heeft.
stukje gember In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften.
halve geschilde citroen naast de reinigende werking  zit In een citroen een hoop voedingsstoffen, waaronder calcium, vitamine C, pectine, limoneen, etc. Dit laatste helpt bij de bestrijding van infecties.
1 gekookt bietje In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften.
2 tl hennepzaad In hennepzaden zitten 10 essentiële aminozuren in ruime hoeveelheden als het gaat om voedingswaarde.
2 tl maca poeder Maca pillen verhogen de spiermassa in het lichaam, en wordt daarom door krachtsporters gebruikt als een alternatief voor synthetische steroïden, die veel bijeffecten hebben. Herstel hormonale onbalans.

Doe alle ingrediënten en een scheut water in een blender of pureer ze met een staafmixer.
Vergeet niet te kauwen!

 Doe ook een workshop!

Meer info
Laatste blogs
 •  
  Zeewier wraps

  De laatste dag van dit schooljaar, zat ik met een paar moeders bij het pierenbadje. (in het vondelpark red.) Het waren de moeders van jongens uit Nova haar klas. Nova houd niet van jongens. Zegt ze. Nova speelt alleen maar met meisjes, en ik vooralsnog alleen maar met de moeders

  Read More...

 •  
  In balans-uit balans

  De balans is kwijt. Iets is natuurlijk pas kwijt als je het ooit in je bezit had. En misschien schort het daar wel aan. De balans is zoek, maar bij nadere inventarisatie van mijn verleden kan ik u mededelen dat de balans nooit aanwezig is geweest.

  Read More...

Schrijf je in voor een workshop! Meer info