Spelend leren over gezonde voeding
Gezonde en leuke recepten voor jong & oudBekijk de recepten

Vrijdag ochtend, het was een mooie dag. En de uiterste inlever datum van mijn stapel boeken van de centrale bibliotheek in Amsterdam. Ik besloot naar de bieb te gaan lopen met dreumis Noortje in de kinderwagen. Dat is vanaf mijn huis in Amsterdam-West een fikse wandeling van ongeveer 50 minuten, met een groot stuk door het centrum. Twee vliegen in een klap: de nodige beweging en wat window shopping om toch een beetje up to date te blijven. Er is meer dan de Buro broccoli, Ekoplaza, het schoolplein en het Vondelpark.
In de bibliotheek liep ik heerlijk te tutten met Noortje. Ze heeft nu zo een heel leuke fase dat ze dingen gaat begrijpen. Er is sprake van real life communicatie: “Noortje we gaan naar buiten, pak je jas maar” waggel waggel waggel en ja hoor jasje gepakt… “hieper de piep…..”  Noortje gooit haar armpjes in de lucht. “Hoera” Noortje houd van klimmen en de lange trap was het paradijs. 

IMG_0048

Noortje houdt ook van laatjes en kastjes ontruimen. Dat is geen goede combinatie met de bibliotheek. Je kan je voorstellen dat wij met 10 leuke kinderboeken en 8 boeken over voedingsleer iets later dan op schema weer buiten stonden. En wel rond lunch tijd, niet voorbereid, met alleen 1 appel, een fles water, en geen pinpas. (Gelukkig had ik nog wel €3,45 aan kleingeld in mij portomonee) Met het Chinese haar schandaal (en meer) nog in mijn achterhoofd, vertik ik het om ‘zomaar’ een broodje te kopen bij de AH.
Toen zag ik La Vache qui Rit in de aanbieding, en eventjes zag ik een oplossing voor mijn hongerige dreumis. Totdat ik de de ingredienten lijst ging lezen. Maar liefst 4 dubieuze E-nummers, wat had ik dan verwacht? Uiteindelijk heb ik het opgelost met een pak rijstwafels, een banaan en een kokoswatertje.
Noortje haalde haar neus op voor de banaan en de rijstwafel, echt honger had ze waarschijnlijk niet, het kokoswater ging er wel in.

IMG_4348Laatst kwam ik een artikel tegen over oxaalzuur in de voeding. Reden totpaniek? Nee, hoor, als je een gezond lichaam hebt, en je nieren goed werken dan kan je best wat producten die oxaalzuur bevatten consumeren.

Je kan van een teveel aan oxaalzuur nierstenen krijgen. Of een calcium tekort. Wat weer lijdt tot botontkalking, spierkrampen, zwakke tanden, allergieen, migraine en vertraagde bloedstolling. In de praktijk krijg je eerder een calcium tekort van het drinken van grote hoeveelheden melk. Ja echt. Melk bevat wel calcium, maar geen magnesium, en die twee moeten in balans zijn, anders gaat het calcium uit je botten ontrekken.
Oxaalzuur is een anti-nutrient, deze wordt niet door verhitting onschadelijk gemaakt. Bummer!

Vroeger aten wij na de spinazie altijd een schaaltje yoghurt, of mijn oma deed een beetje kalk bij de rabarber. Vroeger waren ze zo gek nog niet.
Oxalaten binden zich makkelijk aan calcium en als je dus genoeg calcium via je voeding binnen krijgt dan ontrekt het geen calcium uit je lichaam en hoef je je geen zorgen te maken.

Nu hoor je her en der dat je beter zuivel kan laten staan en liever calcium uit groene groente, noten en zaden kan halen. Daarnaast bevat veel groene groente ook ijzer, als je dat samen met calcium eet, dan neemt je lichaam het ijzer niet goed op. Lekker verwarrend allemaal he?
Ik vraag me soms echt af waarom moeder natuur in 1 product zowel calcium als ijzer als oxaalzuur als vitaine C stopt, kunnen ze lekker allemaal synergeren en antagoneren. Daar is totaal niet over nagedacht, ofwel soms? Oxaalzuur komt in planten voor omdat insecten het niet lekker vinden, zodat er meer over blijft voor de hogere diersoorten zoals wij mensen. We kunnen ons dan afvragen of we toch niet beter die vette nep kipnugget kunnen eten, want stel dat we ons vergiftigen met oxaalzuur.

Producten die oxaalzuur bevatten:
Noten, bessen, bieten, peulvruchten, peterselie, spinazie, rabarber, thee, bier, havermout, kamut, kaneel, kiwi, manderijnen, groene paprika, peper, pindakaas, pompoen, sojaproducten, selderij, tomatensaus, prei, zonnebloempitten, sesamzaad, gember, volkoren brood.
Er zullen er vast een paar bij zitten die ik vergeten ben.

 

Wat is het moraal van dit verhaal?
In hoeverre kan je jezelf gek laten maken. Zelf ben ik daar op sommige dagen dus heel goed in. Dan zit ik zo goed en perfect in de healthfreak flow, dat ik als het ware de pesticide op het fruit zie liggen, de oxylaten op de spinazie, fukushima straling in de vis, uitgestorven tonijnen, BPA’s in conserven blikken en chinese haren in het brood.
En dat is ook niet helemaal gezond gedrag.
Het is goed om bewust te zijn, om kennis en inzicht te hebben en om te strijden tegen de misleidingen van de voedingsindustrie.
Je moet het ook los kunnen laten. Alleen zegt een stemmetje in mij steeds vaker dat ik het helemaal niet wil loslaten. Het is eerder andersom, waarom wordt het mij, de bewuste consument zo moeilijk gemaakt? Waarom moet ik in een reguliere supermarkt zoeken naar een tussendoortje of maaltijd zonder dubieuze toevoegingen?
Wat doet de overheid hieraan?
Hoe kunnen wij tot de regerende instanties doordringen dat de maat echt vol is en dat we  geen megastallen willen, geen pesticiden op onze groente, om maar wat te noemen? Gelukkig zijn er organisaties zoals foodwatch die goed bezig zijn en zowel de consument als de regering wakker schudden.

Variatie is het sleutel woord. Variatie per maaltijd, per dag, per week en per seizoen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je eet nou eenmaal wat jij of de leden van je gezin lekker vinden en wat je in huis hebt. En wat het aanbod gezonde, pure en onbewerkte producten is in de supermarkt.
Schrijf eens een paar dagen/ weken op wat je gegeten hebt, dan heb je duidelijk een overzicht van producten die heel vaak op het menu staan, en pas je nieuwe boodschappenlijstje daar dan op aan. Zo proberen wij hier in huis te varieren.

Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen met variatie. Helemaal onder de vegatariers en de planteneters, de paleo gangers, gezinnen met uiteenlopende wensen en de 40-uurige werknemers.

 

 IMG_0058

Recept:

 Havermout pizza… (ja hoor, kom ik weer met mijn Havermout…. variatie 🙂

2 koffiebekers havermout
1 koffiebeker water
50 gram boter of kokosvet
1 theelepel zout
1 eetlepel oregano
1 ei

IMG_0063

Beleg:

Gestoomde Broccoli
1 gesneden ui
Feta kaas
1/2 mozzarella in plakjes
handje gemengde noten

Pureer de havermout met het water, de boter, het zout, de oregano en het ei.
Kneed het deeg en rol het uit op een bakplaat met bakpapier.
De bodem eerst 15 minuten in de oven doen op 180 graden.
Beleg de bodem vervolgens met de ingredienten,
en stop de pizza nog 10 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

 Een reactie op “Broccoli Noten Pizza
 1. rina schreef:

  Hoi Anne, je bent een heerlijke inspiratiebron, ik geniet van je stukjes en je recepten maar heb een vraagje; moet er echt een eetlepel zout door de pizzabodum? Liefs….

Doe ook een workshop!

Meer info
Laatste blogs
 •  
  Zeewier wraps

  De laatste dag van dit schooljaar, zat ik met een paar moeders bij het pierenbadje. (in het vondelpark red.) Het waren de moeders van jongens uit Nova haar klas. Nova houd niet van jongens. Zegt ze. Nova speelt alleen maar met meisjes, en ik vooralsnog alleen maar met de moeders

  Read More...

 •  
  In balans-uit balans

  De balans is kwijt. Iets is natuurlijk pas kwijt als je het ooit in je bezit had. En misschien schort het daar wel aan. De balans is zoek, maar bij nadere inventarisatie van mijn verleden kan ik u mededelen dat de balans nooit aanwezig is geweest.

  Read More...

Schrijf je in voor een workshop! Meer info