Spelend leren over gezonde voeding
Gezonde en leuke recepten voor jong & oudBekijk de recepten

De laatste dagen was ik net een brandnetel. Er hoefde maar iets mis te gaan of niet volgens mijn wetten en ik reageerde alweer overprikkeld en geirriteerd op de personen (en dieren) die ik het liefste vind.

Ik ben een beetje opgebrand (Eigen bedrijf op poten zetten gaat me niet in de koude kleren zitten). Gelukkig is het na vanmiddag paasvakantie en zit ik volgende week in een hutje op het strand. Oh nee, ik ben moeder, Noov en Noor hebben vakantie, mijn zorg gaat gewoon door. Alleen dan wel op het strand. Even geen Buro Broccoli.

IMG_0054_2

Het vondelpark is drie keer in de week mijn sportparadijs. Heerlijk is het om buiten te sporten.
Een paar dagen geleden lag ik in de plankhouding en zag ik een bosje brandnetels. Ik keek nog wat beter en ik zag alleen maar brandnetels. Nu zie ik dus overal en alleen maar brandnetels in het park. En soep, en thee, pesto en al wat je van een brandnetel zou kunnen maken. Gisteren was het zo ver, gewapend met handschoenen een schaar en een plastic tas, waren wij klaar om de brandnetels onveilig te maken.
Zoals ik het me had voorgesteld: Rustig en heel zen in opperste concentratie brandnetels plukken. Nee, zo is het niet gegaan. Het was meer als kip zonder kop met handschoen aan en schaar in mijn handen achter Noor aan rennen en tegen Nova roepen dat het echt alleen om de brandnetels te doen is en niet om het gras, de heg en de madeliefjes. Ja die paardebloemen mogen dan wel weer….MIjn persoonlijkheid doet altijd eerst iets, voordat ik ga denken.
Ergens voelde ik me ook wel een beetje bezwaard, waarschijnlijk niemand die op mij lette, maar toch, het gekke kruidenvrouwtje tussen de moeders uit Oud-Zuid.
Het is gelukt hoor. Brandnetels in de zak, kriebel op mijn been.

 Weetjes over de brandnetel her en der geplukt van het web

Hoewel de brandnetel bekend staat om zijn prikkende werking, heeft hij dit effect niet als hij is blootgesteld aan warmte, door koken of bij bereiding tot thee. Ironisch genoeg wordt hij gebruikt bij huidaandoeningen, zoals eczeem en aanverwante allergieën. Brandnetels staan stijf van het ijzer en vitamine C en hebben een sterke bloedzuiverende werking.

Andere stofjes die voorkomen in brandnetels:


Flavonoïden: dit is een typische stikstofverbinding voorkomend in meerdere producten zoals druiven, bosbessen enzovoorts en heeft een kankerremmende werking.

Quercetine: dit is een antioxidant en heeft de eigenschap om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Het werkt histamine remmend waarmee het goed is tegen ontstekingen. Het vermindert de ontwikkeling van sorbitol in het lichaam waarmee het gunstig is voor diabetici. Ook zorgt het ervoor dat kankercellen minder actief zijn.

Chlorogeenzuur: Chlorogeenzuur is een belangrijk intermediair in de biosynthese van lignine. Deze component, bekend als antioxidant, vermindert het vrijkomen van glucose in de bloedstroom na een maaltijd.

Brandnetel heeft een aantal gunstige eigenschappen:

Het werkt zuiverend voor het gehele lichaam, zowel inwendig als bij uitwendig gebruik;
Het stimuleert vochtafdrijving. Dit kan gunstig werken bij vele aandoeningen zoals de trombosebeen, maar ook opgebouwd urinezuur bij artritis of vochtophoping bij zwellingen. Het is daarnaast goed voor de lever en nieren;
Het zorgt ervoor dat wondjes versneld worden gestelpt;
Het kan bij inwendig gebruik de invloed van allergieën verminderen.

IMG_0034

Vanmorgen heb ik eerst de toppen afgeknipt. Ik had ergens gelezen dat je de jonge toppen kan gebruiken en de oude groene bladeren liever niet. Daar zou teveel nitraat inzitten. Al met al hield ik 150 gram jonge brandneteltoppen over.

Daarna heb ik de brandnetels gewassen, gespoeld en weer gewassen.

Vervolgens in een stoompannetje op het vuur gezet en 5 minuten laten stomen.

IMG_0057

 

Ik vond het heerlijk ruiken. Het rook naar een wat stevigere spinazie variant.
En het smaakte naar wilde spinazie.
Uiteindelijk heb ik besloten om er een brandnetelpesto van te maken…..

IMG_0080

 

Recept voor de brandnetel pesto:

150 gram gestoomde brandnetel toppen. (zie tekst)
50 gram schapen peccorino
30 gram geroosterde pijnboompitten (zelf even in de pan roosteren zonder olie, maar er wel boven op blijven zitten want ze verbranden snel)
Twee flinke tenen knoflook
3 eetlepels milde olijfolie
1 eetlepel citroen sap
Beetje zout naar smaak (ik gebruikte ongeveer 1/2 theelepeltje keltisch zeezout)
En een beetje peper naar smaak

Alles een voor een in een keukenmixer doen en fijn malen. Als het te dik is nog wat olie en/of citroen sap toevoegen.

Voor de gelegenheid heb ik glutenvrije mais spaghetti gebruikt. Al vond ik het wat plakkerig, het deed niet af op de smaak. Koken volgens aanwijzingen op de verpakking. (Gewoon bij de dirk, per toeval gevonden in vlakbij het Zonnatura vak. Ik gleoof  €1,29)

In een  grote schaal de spagettie en een flinke schep pesto met elkaar vermengen.
Lekker met tomaatjes en gegrilde aubergine.

IMG_0099

 

IMG_0083

 Doe ook een workshop!

Meer info
Laatste blogs
 •  
  Zeewier wraps

  De laatste dag van dit schooljaar, zat ik met een paar moeders bij het pierenbadje. (in het vondelpark red.) Het waren de moeders van jongens uit Nova haar klas. Nova houd niet van jongens. Zegt ze. Nova speelt alleen maar met meisjes, en ik vooralsnog alleen maar met de moeders

  Read More...

 •  
  In balans-uit balans

  De balans is kwijt. Iets is natuurlijk pas kwijt als je het ooit in je bezit had. En misschien schort het daar wel aan. De balans is zoek, maar bij nadere inventarisatie van mijn verleden kan ik u mededelen dat de balans nooit aanwezig is geweest.

  Read More...

Schrijf je in voor een workshop! Meer info