Spelend leren over gezonde voeding
Gezonde en leuke recepten voor jong & oudBekijk de recepten

Deze week is het voorjaarsvakantie in Amsterdam. Ineens staat de vakantie voor de deur. Wij zijn niet zulke goede planners, dus op vrijdag middag is het:’ hey chips, volgende week heeft Nova vakantie. Wat gaan we doen.?”
Deze vakantie dus niet op vakantie. Ik ben hard bezig om Buro Broccoli op de rit te krijgen en mijn lief is ook druk met zijn werk. Goed moment voor Nova om uit logeren te gaan bij opa en oma.
Op woensdag middag ging ze mee met opa en oma richting Noorden. 

‘S avonds had ik net mijn op Sla! geinspireerde maaltijd achter de kiezen toen de telefoon ging en een heel zielig stemmetje zei: “ik wil naar huis want ik heb gespuugd” Goed, als je ziek bent dan wil je ook liever in je eigen bedje bij je mama. Al snel race ik vervolgens 35 kilometer naar het noorden om haar weer op te halen. Hoe meer we ons Amsterdam naderde, hoe mondiger Nova werd. Gelukkig, zo ziek was ze dus niet.

IMG_0004

De volgende ochtend stond ze  veel te vroeg voor vakantie begrippen, ja zelfs voor niet vakantie begrippen aan het bed of we er ook uit kwamen. Dat ze nog even in haar bed een boekje moest gaan lezen, negeerde ze, en nog geen vijf minuten later zat ze te commanderen: Ik wil de echte sneeuwwitje!, Mag ik een broodje pindakaas? Ik wil thee in een fles. Pak je ook mijn sokken? Deze thee is niet goed!
Ik liep met een knoop in mijn maag, want ik had een deadline en voelde me redelijk in de maling genomen. Je begrijpt dus wel dat ik een uur later weer in de auto zat om little miss Nova  naar oma te brengen voor een nachtje logeren.
Deadline gehaald, extra werk verricht, lekker gekookt, en net als ik de laatste hap neem gaat de telefoon. Het is Opa, Nova heeft weer gespuugt en wilt weer naar huis. Opa komt haar brengen.Thuis is ze maar liefst 30 seconden zielig. Nadat opa en oma weer weg zijn, beginnen de praatjes alweer.
Heimwee, een goed acteer spelletje of acute buikgriep? Twijfelgevalletje….

 

Het volgende wist ik al een tijdje, maar het was nooit echt tot mijn hersenpan ingedaald. Nu wel.  Ralph Moorman spreekt erover in de hormoonfactor. Op mijn opleiding in 2010 kwam het ook ter sprake. Hier en daar las ik er wat over op het interweb.

Bisfenol-A. Dat zit aan de binnenkant van ingeblikt voedsel, pakken sap, plastic flesjes, sommige bewaarbakjes en kassabonnetjes:
Mijn plastic waterflesje heb ik inmiddels al een jaartje of wat verruild voor een glazen fles. Dat van die blikjes vond ik eerst dus ergens te veel gedoe ofzo. (Waar was ik?) Ik ging bijhouden hoeveel keertjes ik uit blik eet. Kikkererwten, linzen, kidneybonen, kokosmelk uit blik, toch wel 5x in de week. Tomaten puree of pomdorie slices 1 a 2 keer in de week. Dan nog 1 a 2 keer in de maand tonijn en artisjok harten. Dat zijn dus om en nabij 25 blikjes per maand. En ineens komt het bij me binnen. De BPA in blik is dus echt heel naar spul.

“BPA is een chemische endocriene disruptor (= hormonale verstoorder) die veel in onze voedselketen gevonden wordt door de toepassing ervan als belijning in blikken/blikjes (zowel voor voeding als drank). BPA is een zogenaamd xeno-oestrogeen; een hormoon-achtige stof met een licht oestrogeen (vrouwelijk steroïde hormoon) effect.

BPA heeft zowel in mannen als vrouwen schadelijke gezondheidseffecten.  BPA wordt namelijk, onder andere, in verband gebracht met borst- en prostaatkanker, obesitas , diabetes, hart- en vaatziekten, vruchtbaarheidsproblematiek, PCOS, zaadcelafwijkingen en gedragsproblemen.”

Zal dat de reden zijn dat ik niet van mijn hardnekkige cellulites putjes in mijn billen afkom? (Dat zou dus best eens  kunnen naast het feit dat ik een zoetekauw ben en elk feestje of gelegenheid toch weer een stuk taart, koek of chocola naar binnen werk.)

‘Het Nederlandse beleid rondom BPA is dat het gewoon in verpakkingsmaterialen verwerkt mag worden. Nederland volgt de Europese richtlijnen en dat betekent vooralsnog dat Bisfenol alleen in babyflesjes is verboden. Sinds maart 2011 moeten babyflessen in heel Europa BPA vrij zijn.’

Op lange termijn kan ik niet zo goed plannen maar op korte termijn gelukkig wel. De blikken bonen zijn vervangen door zakken peulvruchten. Een dag van te voren zet ik de peulen in de week . Op een rustige dinsdag avond zonder kinderen in de AH  zag ik dat ze ook biologische kikkererwten in glazen potjes verkopen, zonder suiker. Dat is in ieder geval wat, er hoeft dus niet perseen geplanned te worden.
De kidneybonen bevatten wel suiker in de pot, maar als je ze goed afspoelt dan blijft er niet veel van de suiker over. 

De Biologische tomatenpuree zonder toevoegingen (alleen zout) koop ik tegenwoordig ook in een glazen fles bij de Albert Heijn of bij de Dirk zonder zout. (ja ja ik woon midden in het supermarkt walhalla)
En wat de tonijn in blik betreft, ik was sowieso al van plan om het niet meer te kopen vanwege het bijna uitsterven van de tonijnen. Eigenlijk dacht ik dat het alleen om verse tonijn ging maar niets blijkt minder waar. Bijna alle tonijn is bijna uitgestorven. (thanks to blog: eten met geweten) Nou dat wil ik dus niet op mijn geweten hebben!

IMG_0048

Van artisjok harten maak ik weleens een spread voor op brood of op de pannenkoek. Ik heb de artisjokjes nog niet in glazen pot kunnen vinden. Ach ja, ik zou ook zonder kunnen. Of verse maken. Dat wordt weer een volgend project. Anyone?

Kokosmelk wordt ook in kartonnen verpakkingen verkocht. Ik had een goede gevonden bij de toko, zonder toevoegingen. Om karton waterdicht te laten zijn, je raadt het al, zit er een laagje van kunststof aan de binnenkant, bummer!
Zelf kokosmelk maken is zuiverder van smaak en van ingrediënten dan diegene die je in blik of pak kan kopen, en het is eenvoudig te maken.

Meng 100g ongezoete gedroogde kokos met 4,5 dl zeer heet water in een mengbeker.
Even goed pureren, ongeveer 5 minuten. In de blender kan trouwens ook. Laat het mengsel nog even staan, en schenk het daarna door een zeef. De achtergebleven kokos uitwringen in een kaasdoek of oude panty, die ik natuurlijk allebij niet had en dus heb ik gewoon een schone theedoek gebruikt. Gebruik de melk direct of bewaar hem enkele dagen afgesloten in de koelkast

IMG_0058IMG_0062

Nu probeer ik zoveel mogelijk glazen potten te bewaren zodat ik die als bewaarbakjes kan gebruiken. Onderop plastic producten voor in de keuken staat een driehoekje met een nummer erin.
Nummer 1 is voor eenmalig gebruik.  Nummer 7 bevat vrijwel zeker BPA.

IMG_0063

Lees hier een artikel http://www.tegenonzin.nl/archives/3079

Bron: Kassa http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/aflevering/10-09-2012/gif-in-je-soepblik/

http://www.toxicowatch.org/ToxicoWatch/BPA_blik.html

 

 Doe ook een workshop!

Meer info
Laatste blogs
 •  
  Zeewier wraps

  De laatste dag van dit schooljaar, zat ik met een paar moeders bij het pierenbadje. (in het vondelpark red.) Het waren de moeders van jongens uit Nova haar klas. Nova houd niet van jongens. Zegt ze. Nova speelt alleen maar met meisjes, en ik vooralsnog alleen maar met de moeders

  Read More...

 •  
  In balans-uit balans

  De balans is kwijt. Iets is natuurlijk pas kwijt als je het ooit in je bezit had. En misschien schort het daar wel aan. De balans is zoek, maar bij nadere inventarisatie van mijn verleden kan ik u mededelen dat de balans nooit aanwezig is geweest.

  Read More...

Schrijf je in voor een workshop! Meer info